KLIP I 2011: De Hanzeklip


Programma: KLIP I - De Hanzeklip

Op het moment dat u KLIP I van 2011 rijdt, is het nieuwe rallyseizoen al twee maanden oud en zijn de eerste foutjes gemaakt. Hoe kan het toch dat je dat alweer over het hoofd hebt gezien? Waarom verkeerd opgelost? Allemaal vragen die beantwoord moeten worden. 

In KLIP I van 2011 krijgt u een training die zeker van pas zal komen bij de komende grotere rally’s en goed aansluit op de DHRC-kaartleescursus van 19 februari. Bij tour- én sportklasse geldt dat goed meten een cruciale rol speelt. Deze weg lijkt korter, maar is hij dat werkelijk? Zorg in ieder geval dat u een goede loep bij u hebt; een liniaaltje hebben wij wel! Bij de sportklasse kan het zijn dat er op de kaart een weg is verlegd, bijgetekend, vervormd of juist weggepoetst. Om niet in de val te trappen zijn exact meten en een goede communicatie tussen bestuurder en navigator van groot belang. En als je ontdekt dat kaart en werkelijke situatie niet overeenstemmen, wat dan? Het gaat dan vooral om de juiste toepassing van de omrijregels. 

U ziet het, er valt een heleboel te verwachten, maar te allen tijde zult u zonder grote problemen uw weg kunnen vinden. En de uitleg achteraf? Die is ongetwijfeld nog het meest interessant want dan ziet u wat er niet helemaal goed is gegaan. En van je foutjes leer je, zeggen ze… 
In de KLIP zullen de volgende systemen voorkomen: – pijlen kortste route en punten op één na kortste route – grensbenadering – ingetekende lijn met barricaden 

De KLIP start in Beekbergen en al kaartlezend zult u bij Zutphen de IJssel oversteken. Na de grensbenadering keert u via een ingetekende lijn met barricaden en de IJsselbrug bij Doesburg weer terug naar Beekbergen.

Voorlopig programma

  • 10.30 uur: Opening documentencontrole en koffie of thee voor de deelnemers.

  • 10.45 – 11.15 uur: minicursus kaartlezen voor absolute beginners, uitleg over de principes van het kaartlezen en de gebruikte kaartleessystemen;

  • 11.25 – 11.40 uur: mini-minicursus voor de sportklassers, briefing en aanwijzingen;

  • 11.40 uur: welkomstwoord door de voorzitter, met aansluitend lunchbuffet;

  • 12.31 uur: start eerste equipe;

  • ± 15.30 uur: geplande finish eerste equipe;

  • 17.00 uur: uitleg van de KLIP en aansluitend prijsuitreiking.


Verslag: KLIP I gaf blije gezichten

De eerste oefenrit van de DHRC is op 5 maart verreden in Beekbergen. Liefst 78 equipes kwamen aan de start; een aantal dat voor de huidige manier van organiseren wel ongeveer de limiet betekent. Het dagprogramma van de KLIP’s is vast en bekend: verzamelen bij de koffie, daarna de minicursus en het gezellige lunchbuffet. De rally start daarna, met na de finish uitleg, uitslag en prijsuitreiking. 
Alle KLIP I deelnemers kregen bij ontvangst een dvd met beelden van evenementen uit het rallyjaar 2010. DHRC-ritmeester Jacques Limpens verzorgde daarvoor de redactie en Creative Action Holland deed de productie van deze nieuwe publicatie met aantrekkelijke promotie van de klassieke rallysport. 
Jaap en Joke Beck waren, bijgestaan door Jack Fidder, de uitzetters van KLIP I. Zij organiseerden ook andere onderdelen van het programma, zoals de korte kaartleesinstructie voor de beginnende tourklassers en de instructie voor de ‘nieuwe’ sportklassers (veel equipes maken dit jaar de overstap van Tour- naar Sportklasse). De twee klassen startten door elkaar. Dat was mogelijk omdat de uitzetters een groot deel van de routes duidelijk van elkaar hadden gescheiden. Er waren in deze KLIP trouwens uitzonderlijk veel routecontroles. 
Mede daardoor had de rekenkamer deze keer de handen vol, wat voor de organisatie ook weer leerpunten leverde. De staf zal de volgende keer zeker versterkt zijn met meer handen en hoofden.
Typisch voor KLIP’s is dat na afloop, na het uitdelen van de schriftelijke uitleg, de juiste route en de controles in de zaal worden geprojecteerd en besproken. Dit onderdeel van de oefenrit is het meest leerzaam voor beginnende equipes, terwijl de ervaren deelnemers in constructieve discussie kunnen treden met de uitzetters. Na afloop, bij het nakijken van de kaarten, merkten Jaap en Joke Beck wel dat veel deelnemers moeite hadden met de tijden waarop tijdcontroles moesten worden aangedaan. Zij overwegen daarom bij de volgende KLIP een instructie in te lassen over het berekenen van tijden.
Bestuurslid Joan van de Lustgraaf stelde tevreden vast dat de sfeer vriendschappelijk en gezellig was: “we zagen overal blije gezichten”.

Foto’s van KLIP I

Er zijn foto’s gemaakt van alle prachtige auto’s bij KLIP I, maar liefst door twee fotografen. 
Hieronder de beide links.
De foto’s van Edwin Oosterbaan op op Sportdigitaal.
De foto’s van Jack Fidder: op Picasaweb.