Verslag ABC-Rally door Peter Spruijt

📁 Rallynieuws 🕔07.oktober 2013
Verslag ABC-Rally door Peter Spruijt

Op zaterdag 5 oktober was Van der Valk Hotel Emmen voor de vijfde maal start-, koffie- , lunch- en finishlocatie van de dertiende ABC-Rally vanwege het inmiddels vertrouwde “lussen-” of stages- concept.
Overigens was het op vrijdagavond al een gezellige rallydrukte van belang op de parkeerplaats en in en rond de bar van het hotel. Menig equipe had ervoor gekozen de avond voor de rally al af te reizen naar Nieuw-Amsterdam, mede ingegeven door de vroege starttijden op zaterdagmorgen.

Het rallygebied van de ABC kenmerkt zich door veel ruimte, heerlijk rustige wegen, waardoor er lekker doorgereden kan worden.  Tel daarbij de voor begin oktober uitzonderlijke weersomstandigheden en alle ingrediënten voor een geslaagde rallydag zijn aanwezig.
De verschillende klassen rijden de lussen in verschillende volgorde, waardoor in tegenstelling tot veel andere rally’s het deelnemersveld van 122 equipes verdeeld wordt en je relatief weinig andere rallyrijders tegenkomt of dat er “treintjes” ontstaan van auto’s die achter elkaar aan rijden.
Dit wordt nog versterkt door het werk van Joep Wanders, waardoor er diverse interpretaties van het  kaartmateriaal kunnen zijn, maar helaas slechts één correcte. Ondanks vertrouwde systemen aangevuld met het erg leuke pijlen gekleurde wegen-systeem, bleek de ABC voor menig equipe voldoende uitdagingen en verrassingen in petto te hebben. Een paar voorbeelden: zeer gedateerd kaartmateriaal tijdens de punten vrije route in de Expert- en Sportklasse, een ingetekende lijn die je erg goed moet lezen en meten en de juiste omrijdconstructies toepassen indien de lijn niet te rijden is, kleine gekleurde uitwasjes aan voorts witte wegen in het pijlen gekleurde wegen systeem, blokkerende pijlen en punten als ze niet aan de beurt zijn in het Tulp systeem (pijlen en punten kortste route). Voldoende uitdagingen derhalve zonder dat het geneuzel op de vierkante centimeter werd. Zeker ook het testje op het DIBO-terrein, waar een scherpe bogey-tijd toch te halen bleek door verschillende equipes.

Wij reden de ABC mee in de Tourklasse met een Mercedes 200D. Ogenschijnlijk niet een rallyauto pur sang, maar al eerder dit jaar tijdens de ROZ en Betuwe Classic erg betrouwbaar gebleken. Dat mijn bestuurder, Ben Vermeer tijdens de test de auto met slechts 60 PK toch in een drift wist te krijgen is al een prestatie op zich. Dat we door gebrek aan vermogen in combinatie met het relatief forse gewicht van de 200D tijdens de test drie strafseconden opliepen bleek aan het eind van de dag doorslaggevend voor de einduitslag te zijn, exact dezelfde score als de winnaars; nul fouten en drie strafseconden. Alleen is onze auto zeven jaar jonger en gaat de eer in de Tourklasse terecht naar Peter en Brigit Römer met de Kever 1302.

De winnaars van de ABC-Rally in de diverse klassen:

Expertklasse: Albert Boekel & Remco Luksemburg (Alfa Romeo Guilia Super)
Sportklasse: Henny Sweering & Niels Besse (BMW 2002 Tii)
Tourklasse: Peter Römer & Brigit Römer (Volkswagen Kever 1302)

Hulde aan de winnaars, maar ook zeker aan de organisatie van de ABC-Rally; Joep Wanders en Hermine Vlas. Wederom een uitstekend evenement met erg mooie, door een kunstenaar ontworpen prijzen. Volgend jaar 4 oktober 2014 wordt de veertiende ABC-Rally gereden. Mijn advies: noteer die datum zeker in de rallyagenda.

Peter Spruijt