KLIP III “Tingelinge, langs Betuweroute en Linge” gecontroleerd

📁 DHRC 🕔06.juli 2013
KLIP III “Tingelinge, langs Betuweroute en Linge” gecontroleerd

Op 28 september a.s. wordt de 3e KLIP van dit jaar verreden. Samen met Paul Hooiveld en onze ritmeester Jacques hebben we de rit gecontroleerd op 5 juli j.l. Mensen, wat een leuke rit om te rijden. Je komt langs een kasteel, forten, over dijken van de Waal en het Pannerdens kanaal, langs vele fruitboomgaarden van de Betuwe en een stilgelegde atoomcentrale. Zeer wisselend landschap.

De start is midden in Elst (nabij Arnhem, er is er ook een bij Rhenen) in een typisch Betuwse boerderij die omgebouwd is naar een horecalocatie. Hieromheen liggen grote weidevelden, welke je het gevoel geven al op het platteland te zijn, maar daar rondomheen liggen de vele wijken van Elst. Echt bijzonder!

De rit gaat regelmatig door en langs dorpskernen van de Betuwe, hetgeen veel gaat vergen van de deelnemers om rustig te rijden. Dat moet lukken want iedereen krijgt ook weer tijd genoeg om tijd in te halen op de buitenwegen. Doch, kaartlezen blijft het belangrijkste, vooral voor de sportklasse. Die heeft wat pittige stukjes te verhappen. Wel is gebleken dat wegaansluitingen soms wat verlegd zijn (5-10 m), die niet op de kaart voorkomen, maar deze zijn zeer minimaal en worden als normaal beschouwd zoals het op de kaart is. Wel op- en afritten van dijken in de gaten houden, want deze zijn vaak beslissend, dus goed interpreteren.

Het riviertje De Linge (de “ling” in de Tingeling) en de Betuwelijn (de “Tinge” in de Tingeling) zijn regelmatig terugkomende ‘kaartleesobstakels’, die sommige deelnemers hoofdbrekens gaan bezorgen.

Wij hebben genoten van de rit van Paul. Na wat aanpassingen en kleine veranderingen is de route gecontroleerd en de regularity bepaald en afgestemd. Jacques gaat de kaarten afmaken inclusief de uitleg met de controles. 

Nu alleen hopen op mooi weer!!

Assistent Ritmeester

Jos Jurriëns