ROZ Classic 2012


Uitslag

Sport
1.Albert Boekel - Joep WandersAlfa Romeo Giulia Super0 pt.
2.Andre Geurts - Jaap JongmanFord Mustang0 pt.
3.Carl Verboom - Peter StaalDAF 55 Coupe0 pt.
Tour
1.Sjoerd Mesker - Bart SchutzMGB GT0 pt.
2.Margreet op 't Hof - Richard van ErpSAAB 900 T16S0 pt.
3.An Meeusen - François MeeusenBMW 1602 S0 pt.

Programma: 49e ROZ Classic: de ROZ Classic gaat verhuizen

Verrassend?  Zeer zeker, maar door de ontwikkelingen van de laatste tijd ; een steeds voller wordende agenda met name in de periode van september en oktober, heeft de organisatie besloten dat een nieuwe datum onderzocht moest worden.

De kalender is in het begin van het jaar minder vol en lijkt mogelijkheden te bieden om uit te wijken.  Een mogelijkheid waarvan de ROZ Classic organisatie graag gebruikt maakt. En dus zal in het kalenderjaar 2012 de ROZ Classic in een geheel nieuw seizoen plaatsvinden.

De 49e ROZ Classic zal verreden worden op zaterdag 3 maart 2012 waarbij het Hotel Landgoed Ehzerwold in Almen als start- en finishlocatie zal fungeren. De organisatie zal de deelnemers een uitdagende route voorschotelen verdeeld over 3 trajecten,  waarbij het 3e traject in lijn met de ROZ traditie een avondtraject zal zijn. De dagtrajecten zullen ca. 125 km zijn en het avondtraject ca. 90 km.

De eerste deelnemer gaat om 10.00 uur van start. De verwachte finish tijd zal rond 21.00 uur zijn en zo blijft de ROZ trouw aan het gegeven het langste 1-dags evenement van Nederland te zijn.


Verslag: 49e ROZ CLassic

49e ROZ Classic
Ik hoor enthousiaste verhalen van de deelnemers, een perfecte rit, die slim in elkaar gezet, was met een goed sfeertje. Enthousiast is het bestuur over het gebrek aan TC’s, één tijdkaart voor de hele rally met een start en een finish tijd. De oplossing om te hard rijden tegen te gaan. Verder staan op de kaart alleen de “bloktijden” (tijdvensters) vermeld, waarbinnen de deelnemer zich moet melden bij de TWC’s en de rustplaatsen. Gemiddelde snelheid 36 km/uur. Kortom alle tijd om de juiste route te construeren en te vinden. Kaarten 1:50.000 en bij de specials, korte route opdrachten die onderweg werden uitgedeeld op kaarten van 1: 25.000. Twee van deze specials hadden geheime tijdcontroles. Verdwalen is dus echt niet mogelijk. Vandaar dat navigatieapparatuur in principe niet verboden waren. Het DHRC bestuur ging hier niet mee akkoord. Rijden we nog eigenlijk klassieke rallies of verhullen we ons alleen nog in oud blik? Is het bij de Monte Carlo rally juist de snelheid en de moeilijke omstandigheden bepalend, bij de ROZ gaat het om de constructie van de route en het meten van de langste of een na langste route. Hier hebben we twee uitersten waarvan de ene groep zegt, puzzelen doe ik wel aan de keukentafel. Klinkt denigrerend, maar toch waren de deelnemers enthousiast, 330km op een dag is een behoorlijk forse rit, En iedereen werd ruim getrakteerd op route controles, je wist alleen niet of je de goede had gevonden, Behalve als ze een gouden rand hadden dan wist je zeker, deze omweg, dit lusje was goed. In de sportklasse Classic was een sterk startveld aanwezig, gezien het type rally is het niet verbazend dat Joep Wanders met Albert Boekel hebben gewonnen. Het bestuur had gelijk, er was in deze twee klassen slechts een equipe met strafpunten wegens snelheidsovertreding. Kortom een rit die goed in elkaar zat, een fantastische uitdaging was voor navigator en rijder. De deelnemers kijken uit naar de 50e ROZ op 2 en 3 maart 2013 en dan wordt weer klassiek de Zuiderzee weer helemaal rond gereden.