KLIP III 2018: "Een kleintje ABC is nog geen abc'tje..."

Joep Wanders is de uitzetter van KLIP III. Hij is al jaren de uitzetter/organisator van de ABC-Rally, die elk jaar begin oktober verreden wordt in het noordoosten van het land, met regelmatig een uitstapje naar Duitsland. Een fantastisch rallygebied met zijn vele mooie en rustige wegen. Joep is dit jaar voor het eerst ‘slechts’ organisator van de ABC-Rally. De route wordt verzorgd door de talentvolle uitzetter Arjan van der Palen, die al eerder een paar keer een KLIP heeft uitgezet en dat volgend jaar ook weer zal doen.

De ABC-Rally pretendeert niet alleen een kwalitatief zeer goede rally te zijn, het wil ook een ‘brug’ zijn naar de meerdaagse rally’s die ons land rijk is, de Tulpenrallye en de SLS (rally’s waarvan Joep ook uitzetter is geweest). Meer dan in andere eendaagse rally’s wordt behalve van de bekende stafkaarten met schaal 1:50.000 gebruik gemaakt van 1:100.000 kaarten. Daarnaast kent de ABC-Rally een kaartleessysteem dat alleen daar gehanteerd wordt: Pijlen Gekleurde Wegen. Vergelijkbaar met pijlen kortste route, maar dan met restricties ten aanzien van de kleur wegen die bij de routeconstructie gebruikt mogen worden. Onderin vindt u een voorbeeld van het systeem zoals dat in KLIP III gebruikt gaat worden.

Tijdens de ABC-Rally worden nog drie andere kaartleessystemen gebruikt:

  • Pijlen kortste route;
  • Grensbenadering;
  • Pijlen kortste route, punten op één na kortste route.

Voor KLIP III is gekozen voor (het oefenen met):

  • Pijlen Gekleurde Wegen
  • Pijlen kortste route, punten op één na kortste route.

Zo dicht bij de Waddenzee kom je niet in veel rally’s…

Naast traditionele 1:50.000 kaarten zal ook een 1:100.000 kaart worden gebruikt, die voor het gemak tot 1:50.000 opgeblazen is.

Het wedstrijdterrein is de gemeente Hollands Kroon in de kop van Noord-Holland, beter bekend als ‘de Noordkop’. Een afwisselend gebied met de uitgestrekte Wieringermeerpolder, het fraaie voormalig eiland Wieringen en ‘het oude land’ tussen Anna Paulowna, Schagen en Winkel met onder andere de Westfriese (zee)dijk.

Behalve voor een mooie route zorgt Joep voor de nodige kaartleesuitdagingen, er valt zéker wat te leren!

Startlocatie is Golf & Country Club Regthuys in Winkel. Fraai gelegen, goed bereikbaar en met ruim voldoende parkeerruimte. U bent welkom vanaf 10.30 uur.

Om alvast een tipje van de sluier op te lichten: de Expert- en Sportklasse kan zo nu en dan geconfronteerd worden met wegen die niet gereden kunnen of mogen worden, dus moet er omgereden worden. Een enkele keer zult u ook ‘de oude weg’ moeten vinden of zijn kaartwegen verlegd, voor de Expertklasse wat meer dan voor de Sportklasse. De (moderne) Clubklasse zal daar geen ‘last’ van hebben: de geconstrueerde route is altijd te rijden.

De Zuiderkwelweg is alleen nog een kwelling in wielerrondes. Uw klassieker mag er niet meer overheen. Maar de geconstrueerde route van de Expert- en Sportklasse gaat er wél overheen. Omconstrueren dus! 🙂

Hieronder het beloofde voorbeeld van Pijlen Gekleurde Wegen (op Wieringen!). In volgorde van belangrijkheid geldt dat:

  • alleen oranje en gele wegen in de routeconstructie opgenomen mogen worden;
  • zo min mogelijk gebruik gemaakt wordt van oranje wegen;
  • de route naar een pijl of TC zo kort mogelijk is

Ideaal is dus een (zo kort mogelijke) route die uitsluitend over gele weggedeelten voert. Is dat niet mogelijk, kies dan voor (een zo kort mogelijke afstand over) oranje wegen. Klinkt misschien wat ingewikkeld, in de praktijk valt het allemaal erg mee. Maar wél goed blijven opletten! 🙂

Van pijl 1 naar pijl 2: niet over wit en zo min mogelijk over oranje, dus via de A.

Van pijl 2 naar pijl 3: eerst zo min mogelijk over oranje en dan de kortste route over geel, dus via de E en de F.


Programma: (voorlopig)

10:30 – 12:30 uur: Documentencontrole
11:00 – 12:15 uur: Minikaartleescursus door Maarten Peters voor de absolute beginners
12:15 – 12:30 uur: Welkom door de voorzitter en briefing door de uitzetter
12:31 uur: Start van de Expertklasse en aansluitend van de Sportklasse
13:01 uur: Start van de Clubklasse en aansluitend van de Moderne Clubklasse
15:15 – 15:45 uur: Geplande finish van alle deelnemers
16:00 – 16:30 uur: Mondelinge uitleg met lichtbeelden van de uitzetter
16:30 – 17:00 uur: Prijsuitreiking en afsluiting.