Tulpenrallye 2013 zit bijna vol!

📁 Rallynieuws 🕔26.september 2012
Tulpenrallye 2013 zit bijna vol!

De 60e Tulpenrallye is bijna vol

Normaal kan je tot januari – februari je nog inschrijven, nu heeft de tulp in 12 dagen 220 equipes ingeschreven.

De 60e International Historic Tulpenrallye zal worden verreden van 4 t/m 10 mei 2013. De 60e editie van Nederlands oudste, grootste en bekendste evenement voor klassieke auto’s, wordt weer een sportieve en uitdagende rally voor automobiel en bemanning. Overdag zullen de equipes in de verschillende klassen een spannende strijd voeren om de juiste routes en controles op tijd te vinden en de correcte passeertijden bij de tijdcontroles te laten noteren. Na afloop van elke etappe is er voldoende tijd voor het ontmoeten van collega-deelnemers, ontspanning en netwerken op de unieke lunchlocaties en de fraaie finishplaatsen. De route wordt dit jaar opnieuw uitgezet door de zeer ervaren navigator en uitzetter Joep Wanders. Het accent in de route van de 60e Tulpenrallye zal meer dan in de afgelopen editie van ‘de Tulp’ liggen op het rijden van bijzonder mooie routes, met in iedere klasse een goede balans van kaartlees-opdrachten en tijdschema. Joep Wanders zal worden geassisteerd door Ton den Uyl, die verantwoordelijk zal zijn voor de route in de Touring en Vintage klasse. De route zal in het najaar in zijn geheel worden gecontroleerd door een ervaren rally-equipe. Wedstrijdleider Abe van den Brink zal zich intensief bemoeien met het voorbereiden van de route. Zijn rol als voorzitter van het organisatiecomité is overgenomen door Frank Pauli. De functies van de andere leden van het organisatiecomité zijn ongewijzigd.

Route

Finish in Nice Cote d’Azur

De rally zal op vrijdagmiddag 10 mei 2013 finishen in het Zuid-Franse Nice aan de Cote d’Azur. De mondaine badplaats biedt alle ingrediënten voor een sfeervolle finish na een intensieve rally van 2400 km in zeven dagen. In de loop van de middag zullen de deelnemers in volgorde van het klassement, finishen op de Promenade des Anglais en vervolgens zullen alle auto’s worden opgesteld op de boulevard. Op het strand aan de Middellandse Zee komen alle deelnemers na de finish bij elkaar voor een cocktail ter gelegenheid van de 60e verjaardag van de Tulpenrallye. ’s Avonds volgt dan in het prachtige Hotel le Palais de la Mediterrannée het gala-diner en de feestelijke prijsuitreiking. Le Palais de la Mediterrannée is één van de mooiste 5-sterren hotels aan de Cote d’Azur en in de prachtige Venetian Ballroom van het Casino zal het gala-diner worden gehouden. Vanaf zaterdag 11 mei kunnen de equipes aan de thuisreis beginnen. Nice is niet alleen goed bereikbaar met de auto. Zowel Transavia als KLM verzorgen lijndiensten vanuit Nederland, en de DB Autozug vertrekt vanuit zowel Narbonne als Alessandrie naar Düsseldorf (D). Opties voor vervoer van de rallyauto’s naar Nederland per truck zullen worden aangeboden.

Route door Alpes-de-Haute-Provence, Alpes-Maritimes en Monte Carlo
De route richting de Cote d’Azur biedt diverse mogelijkheden voor prachtige rally-routes. Zo worden er op donderdag 9 mei bijzonder fraaie trajecten gereden door de Alpes-de-Haute-Provence. Hierin zijn onder andere routes opgenomen uit de befaamde Route Napoléon, die door Napoleon Bonaparte werd afgelegd toen hij terugkeerde van zijn ballingschap op Elba. Op vrijdag 10 mei, op weg naar de finish, is een aantal mooie routes uitgezet door de Alpes-Maritimes. De lunch zal die dag worden geserveerd in het Restaurant les 3 Vallées, dat een rijke rally-historie kent en vol hangt met materiaal uit vele bekende rally’s. Dit restaurant ligt op 1607 meter hoogte, bovenop de Col de Turini. Van hieruit rijden de equipes de spectaculaire weg naar beneden richting de kust. Vanzelfsprekend volgt daarna een korte route door Monte Carlo. De historie van de Tulpenrallye en de Rallye Monte Carlo zijn nauw met elkaar verweven. Zo voerde de route van de Tulpenrallye in 1960, 1961 en 1962 van Noordwijk naar Monte Carlo en van daaruit weer terug naar Noordwijk. In die dagen deden de deelnemers dit binnen 4 dagen (4000 km !), met slechts 18 uur rust in Monte Carlo. In 2013 rijden de deelnemers over het lage deel van het Formule 1 Grand Prix parcours in Monte Carlo langs de haven. Van hieruit volgt de route langs de Middellandse Zee naar de finish in Nice.

Start in Noordwijk
Ook de histories van de Tulpenrallye en Noordwijk zijn bijzonder nauw met elkaar verbonden. In 2013 zal het evenement voor de 40e maal in Noordwijk starten of finishen. Alle 19 historic edities die vanaf 1994 zijn georganiseerd, zijn in Noordwijk gefinisht. De 20e editie in 2013 zal in Noordwijk starten. De start zal op zaterdag 4 mei in Noordwijk plaatsvinden, met een aantal speciale activiteiten ter gelegenheid van de 60e editie van ‘de Tulp’. Tevens zal dan het eerste deel van de route worden verreden. De startvolgorde op de eerste dag zal zodanig zal zijn dat alle Nederlandse deelnemers zaterdag thuis kunnen vertrekken. Na de documentencontrole zal rond het middaguur de eerste equipe vanuit Noordwijk starten met een route door de Bollenstreek; dit biedt de equipes de gelegenheid om weer in het rallyritme te komen. Tevens zijn in deze route een aantal tests opgenomen, zodat er aan het einde van de zaterdag een eerste klassement in alle klassen is. Aan het einde van de middag keren alle deelnemers terug bij Grand Hotel “Huis ter Duin” in Noordwijk en zullen zij op het podium worden ontvangen, zoals dat normaal gebeurt aan de finish van ‘de Tulp’. Familie en bekenden kunnen hiervoor ook worden uitgenodigd. Zij zien de equipes dan in actie (o.a. bij de TulpenrallyeSprint op de boulevard in Noordwijk) aan het einde van de proloog van de 60e Tulpenrallye en kunnen hen op deze manier uitzwaaien, voordat de tocht naar Nice op zondagmorgen begint. In Grand Hotel “Huis ter Duin” vindt op zaterdagavond het eerste diner met alle deelnemers en officials van de Tulpenrallye plaats.

Route van Noordzee naar Cote d’Azur
Op 5 mei vetrekken alle equipes vroeg in de morgen vanuit Noordwijk. Op zondag hebben de deelnemers weinig last van het drukke verkeer in Nederland en kan er vrij snel worden begonnen met de eerste kaartleestrajecten. De route die dag voert via een lunch in de omgeving van Genk in België naar Mondorf-les-Bains in Luxemburg. Om de aanzienlijke afstand tussen beide locaties te kunnen overbruggen, zullen er deze dag ook een paar snelwegtrajecten worden gereden. Deze worden afgewisseld met kaartleestrajecten en er zal op deze dag een test worden verreden. Op maandag loopt de route in de richting van de Elzas; een streek die een belangrijke rol speelt in de geschiedenis van “de Tulp”. Het Rally-HQ is deze dag gevestigd in Hotel l’Europe in Horbourg-Wihr, ook een finishplaats in de route van de Tulpenrallye in 2012. Op dinsdag voert de route grotendeels door de Jura. Hierbij wordt niet zozeer over de toppen van de bergen gereden, maar meer door het midden-gebergte hetgeen betekent dat de kaartleesopdrachten deze dag wat meer uitdagend zullen zijn. Voor de Expert-klasse is de route op deze dag langer, waardoor zij later op de avond op de finishlocatie zullen arriveren. Het diner voor de expertklasse vindt plaats in een restaurant langs de route. Na het diner vervolgen zij de route via de avondetappe naar de finishlocatie. De andere klassen rijden rechtsstreeks naar het fraaie Bourg-en-Bresse, waar zij zullen dineren. Vanzelfsprekend zal de beroemde Bresse-kip een belangrijk onderdeel zijn van het diner deze avond.

Woensdag 8 mei staat een aantal fraaie trajecten op het programma. Via een route langs het meer van Annecy (waar in 1948 het idee voor de Tulpenrallye voor het eerst werd besproken), leidt de route deze dag naar Grenoble. Hier wordt ’s avonds het diner geserveerd in het hart van de stad in het World Trade Center. Op donderdag komt de Tulpenrallye dan in een gebied, waar sinds 1962 niet meer is gereden. Op deze dag wordt er wat minder van de navigator verwacht, maar staan de deelnemers schitterende routes te wachten door een prachtige streek met fraaie vergezichten. Aan het einde van de dag arriveren de equipes in Sophia-Antipolis; het Silicon Valley van Frankrijk. Ook op vrijdag wordt er nog een volledige dag gereden, waarna de eerste deelnemers rond vier uur ’s middags in Nice arriveren. Vanzelfsprekend zijn er aan de finish de tulpen en de haring met corenwyn voor alle deelnemers die de rally uitrijden.

De lengte van de rally is voor de Expertklasse ca. 2400 km, voor de Sportklasse ca. 2300 km, voor de Tourklasse ca. 2200 km en voor de Vintageklasse ca. 1900 km, verdeeld over 7 etappes die zijn onderverdeeld in diverse trajecten.

Klassen

Het is mogelijk om deel te nemen in de:


• Vintageklasse, voor auto’s die zijn gebouwd voor 1951;

• Tourklasse, voor deelnemers met weinig of geen rallyervaring;

• Sportklasse, voor meer ervaren equipes;

 

 

• Expertklasse, waarin de equipes met de meeste ervaring tegen elkaar strijden.

De route voor de Vintageklasse zal een veel minder uitdagend karakter dan in 2012 kennen. Met name in de middag-trajecten zal het accent van de route op mooie toeristische trajecten liggen, zodat deze deelnemers elke dag op tijd aan de finish arriveren.

De leeftijdsgrens voor toe te laten auto’s in de Expert-, Sport- en Tourklasse is 31-12-1971; in de Vintageklase is dat 31-12-1950 (het bouwjaar van de auto is bepalend). Alle vier de klassen rijden een aparte route op basis van een eigen routeboek (dat per dagdeel aan de start van de etappe wordt uitgegeven) en per klasse worden aparte klassementen opgemaakt. De winnende equipe in de Expertklasse is algemeen winnaar van de 60e International Historic Tulpenrallye.

 De Expertklasse en de Sportklasse rijden iedere dag een regelmatigheidetappe en voor alle klassen (m.u.v. de Vintageklasse) is er vrijwel dagelijks een uitdagende rijtest op een afgesloten locatie. Om de deelnemers zoveel mogelijk in staat te stellen andere equipes te ontmoeten tijdens het evenement, is de startvolgorde per dag en per klasse wisselend.

Naast persoonlijke prijzen in de vier klassen, zijn er prijzen voor de dagwinnaars per klasse (zondag t/m donderdag). Tevens zijn er prijzen per automerk. Ook kan men inschrijven voor de competities in de club- en/of automerkenteams. Er is een aparte teamprijs onder de naam Nations Cup. Voor deze cup komen landenteams in aanmerking die door de organisatie vooraf worden samengesteld.
Inschrijven in de Expertklasse is verplicht voor navigatoren die in de top-3 zijn gefinisht in de Sportklasse of Expertklasse in 2010, 2011 of 2012. De Sportklasse is verplicht voor navigatoren die in de top-3 zijn gefinisht in de Tourklasse in 2010, 2011 of 2012.

Inschrijven

Inschrijving voor de 60e Tulpenrallye is uitsluitend op invitatie. De inschrijving is open vanaf 1 november 2012 en is alleen mogelijk via de website www.tulpenrallye.nl (daar is ook het voorlopige reglement en alle andere informatie over de rally te vinden). De inschrijving sluit op 1 maart 2013, of eerder wanneer het maximum aantal deelnemers van 200 wordt bereikt.

De equipes dienen te beschikken over een geldig rijbewijs voor de bestuurder, een geldig APK bewijs (indien van toepassing) voor de auto, een licentie ( H4 ) voor Historische Regularity Rallies binnen de EU (verkrijgbaar via de KNAF) en een geldige FIVA Identity Card of een Historic Regularity’s Car Pass uitgegeven door de KNAF. Meer informatie hierover staat in het reglement op www.tulpenrallye.nl.

Nadat het inschrijfformulier op de website volledig is ingevuld, wordt er, wanneer de inschrijving is geaccepteerd, een bevestiging via e-mail verzonden. Het inschrijfgeld bedraagt € 2.495 per equipe. Inbegrepen in het inschrijfgeld zijn: 7 dagen rally en 7 diners (één dag meer dan in andere jaren), inclusief het jubileum-diner op 4 mei in Grand Hotel “Huis ter Duin” en het gala-diner met de feestelijke prijsuitreiking op 10 mei in Le Palais de la Mediterannée, 7 lunches en het benodigde wedstrijdmateriaal. Tevens ontvangen alle equipes twee Gant polo’s en truien met daarop het logo van de 60e Tulpenrallye. Elke equipe ontvangt twee unieke Fromanteel horloges (ter waarde van 998 Euro), die exclusief voor de 60e editie van de Tulpenrallye zijn ontworpen, met daarin het startnummer van de equipe gegraveerd. Hotels dient u zelf te boeken en zijn voor eigen rekening.

De conformiteitscontrole voor de Nederlandse equipes zal worden gehouden op zaterdag 27 april 2013 op een centrale locatie in Nederland. Voor de nieuwe deelnemers wordt hier tevens een instructiebijeenkomst georganiseerd.

Wij kijken ernaar uit u op 4 mei 2013 te verwelkomen in Noordwijk bij Grand Hotel “Huis ter Duin” voor de start van de 60e Tulpenrallye.

Met vriendelijke groet,
Het organisatiecomité.