Kaartleescursus met oefenrit voor beginners februari

Het rijden van een klassiekerrally begint met kaartlezen. De DHRC biedt een geweldig leuke mogelijkheid om voor het eerst in aanraking te komen met deze tak van autosport. Cursusleider is Maarten Peters.

De cursus is voor iedereen toegankelijk. Het bezit van een klassieke auto is voor de cursus geen noodzaak.

Hoewel de cursus zich voornamelijk richt op beginnende navigatoren, is deze ook voor bestuurders zeer zeker de moeite waard. Als de bestuurder weet welke uitdagingen de navigator voorgeschoteld krijgt, kan hij optimaal inspelen op de navigator.

De uitleg van een aantal veelgebruikte kaartleessystemen staat centraal in de cursus. Daarnaast veel over het kaartlezen in het algemeen, de auto en toebehoren, de navigatieapparatuur et cetera.

In de middagpauze krijgt u een uitstekende lunch aangeboden en na afloop van de cursus kunt u met de cursusleider, DHRC-bestuursleden en uiteraard met elkaar, napraten onder het genot van een drankje en hapje.

De volgende onderwerpen komen aan bod:

 • De voorbereiding op een rally;
 • De afstandsmeetapparatuur in de auto;
 • Het benodigde kaartleesgereedschap;
 • Samenwerking bestuurder/navigator tijdens de rally;
 • Legenda en kaartleestekens;
 • Diverse veelgebruikte kaartleessystemen;
 • Het rijden van een oefenrit (uitgezet door Fred Hak) waarbij al het ’s ochtends geleerde in de praktijk aan bod komt.

Bij de oefenrit wordt een reglement gehanteerd zoals dit ook bij rally’s wordt gebruikt. In dit reglement staan (althans die kans is groot…) begrippen en termen die u mogelijk als abracadabra voorkomen. Uiteraard neemt de cursusleider dit reglement stap voor stap met u door. Om u te informeren kunt u het reglement alvast downloaden door op de link hiernaast te klikken. Ons advies: downloaden, afdrukken, lezen, en met een markeerstift aangeven waar u ons vragen over zou willen stellen.

Nog als laatste tip: De volgende zaken kunnen u helpen om van de oefenrit goed voorbereid te beginnen:

 • Markeerstift (als u kunt kiezen: roze, blauw, groen, paars of oranje, anders “gewoon”geel);
 • Loep;
 • Pen;
 • Klembord;
 • Goed humeur.

Inschrijven

Inschrijving kan via de knop hiernaast. U kunt dan meteen betalen via iDEAL. Eventueel kan dat ook daarna, door het verschuldigde bedrag over te maken op bankrekeningnummer NL31ABNA0529697505, ten name van de Dutch Historic Rally Club te Rijswijk (Zuid-Holland)

Kosten

De kosten bedragen € 60,00 per persoon voor DHRC-leden en € 80,00 per persoon voor niet-leden. Aanmelden kunt u door op de knop in de linkerkolom te klikken. U kunt dan meteen betalen via iDEAL. Eventueel kan dat ook daarna, door het verschuldigde bedrag over te maken op bankrekeningnummer NL31ABNA0529697505, ten name van de Dutch Historic Rally Club te Rijswijk (Zuid-Holland)

Wanneer u op de cursusdag besluit lid van de DHRC te worden betaalt u het inschrijfgeld voor DHRC-leden in plaats van dat van niet-leden. Het verschil € 20,00 wordt verdisconteerd in de eerste betaling van het lidmaatschapsgeld.

Annulering

Als u zich tot één maand voor de cursusdatum afmeldt krijgt u het gehele bedrag terug. Wanneer u tot twee weken voor de cursus annuleert krijgt u 50% van het inschrijfgeld terug. Wanneer u zich binnen twee weken voor de cursusdatum afmeldt volgt geen restitutie. U mag echter wel een ander persoon in uw plaats laten deelnemen.

Deze cursus wordt georganiseerd in samenwerking met de KNAC.

Deze cursus is aangemeld bij de belastingdienst als evenement en valt hierdoor onder de “evenementenregeling”.


Programma:

08:30-09:00 Ontvangst en registratie, welkom met koffie en thee
09:00 – 10:00 Rallyrijden en kaartlezen: theorie van kaartleessystemen, de rolverdeling in de auto, tips en trucs van routiniers, gebruik van hulpmiddelen
10:00 – 10:15 Vijftien minuten pauze
10:15 – 11:15 Uitleg van het reglement dat tijdens de oefenrit gebruikt wordt.
11:15 – 11:30 Vijftien minuten pauze
11:30 – 12:30 Uitleg van de kaartleessystemen die tijdens de oefenrit gebruikt worden
12:30 – 13:15 Lunch en intekenen van de te rijden route
13:15 – 15:30 Oefenen in de praktijk: twee uur rijden met vijf verschillende kaartleessystemen, zoals het ook bij een echte rally gebeurt.
15:45 – 16:45 Uitleg en toelichting op oefenrit, hoe het had gemoeten
16:45 – 17:30 Einde van de cursusdag, napraten aan de bar van het IVA  met een drankje en bittergarnituur, gezelligheid.