Controle van de DHRC Rallyhappening 2020 – een rit vol verrassingen

📁 DHRC, Rallynieuws 🕔25.augustus 2020
Controle van de DHRC Rallyhappening 2020 – een rit vol verrassingen

Op woensdag 19 en donderdag 20 augustus controleerden Fred Hak en Jürgen Donders de DHRC Rallyhappening die gepland staat te worden verreden op 12 en 13 december en wederom is uitgezet door Martin Roosenboom. Hieronder een samenvatting van het verslag van Jürgen Donders. Het uitgebreide verslag publiceren we in het DHRC Rallymagazine van eind september.

Aangezien Martin garant staat voor goede en uitdagende rally’s, keken Fred en ik hiernaar uit – eindelijk weer eens een uitdagende rally rijden. En genoten, dat hebben we zeker. De rit zit vol uitdagingen en van sommige heb je niet eens door dat je ze gemist hebt – achteraf leidt dat tot hilariteit als we de ervaringen van de dag doorspreken.

Het begint met het reglement: Martin gebruikt zes verschillende systemen, waarbij je bij de ene wegen wel in beide richtingen mag rijden en bij de andere niet. Dat betekent dus steeds scherp blijven en regelmatig controleren wat wel en niet mag.

Op de eerste kaart is het direct raak. Het systeem ‘vrije punten’ lijkt altijd wel makkelijk, maar vergis je niet! Bij één van de punten moesten we echt goed zoeken of we nu echt wel op het juiste punt stonden en niet ‘in de buurt ervan’.

Na het tweede traject is er een koffiestop van 20 minuten. Het etablissement ziet er goed uit – ruim opgezet en binnen genoeg ruimte om onderlinge afstanden te bewaren.

Tien minuten na de koffie start dan de eerste regularity. Niet te moeilijk en voor de Expert- en de Sportklasse kun je al aan de ingetekende lijn zien waar hoogstwaarschijnlijk ‘het valletje’ zal zitten. Maar bij Martin weet je het maar nooit…

Via een listige grensbenadering komen we dan uit bij de lunch van de eerste dag. Ook hier weer: ruimte genoeg om in december met z’n allen te eten met inachtneming van voldoende onderlinge afstand.

De volgende ‘grap’ van Martin is dat je het kaartfragment pas krijgt bij de start van TC8. ‘Langste route in een vak’ is de opdracht – uitkijken dus, ik vind dit systeem altijd lastig en zeker als er tijdsdruk op staat, maar de route gaat bijna geheel door een onbewoond gebied dat kennelijk ook niet aantrekkelijk is voor fietsers en wandelaars. Even lekker doorrijden dus.

En zo komen we al rond 16 uur aan in het hotel waar we heerlijk in het zonnetje hebben nagepraat over de grappen en grollen die de dag tot een groot succes hadden gemaakt. We waren al niet meer foutloos, tot groot genoegen van Martin, die duidelijk revanche wilde halen na de foutloze controle van vorig jaar.

De tweede (halve) dag blijven we in Nederland. Vandaag gaan we wederom via enkele punten vrije route snel naar het rallygebied toe. Na tien minuten zijn we alweer aan het opletten dat we niet in de eerste val van Martin trappen. Want uiteraard willen we vandaag wél foutloos doorkomen…

Redelijk snel heeft Martin er een leuke ‘snack’ ingebouwd, die we nu nog niet prijsgeven. Maar laten we zeggen, we worden wel bezig gehouden door Martin.

Het volgende kaartfragment ontvang je pas bij TC Uit, na de koffie. Martin probeert ons daarmee onder wat extra druk te zetten, maar de eerste pijl is een eenvoudige en lange en dit routedeel is lang genoeg zodat we ons daardoor niet van de wijs laten brengen. We moeten wel blijven opletten, want op dit fragment moet je ineens zo min mogelijk rode wegen berijden.

Het laatste stuk wordt gereden op een ANWB-kaart en is deels neutraal, behalve het routedeel waar nog de finishcontrole moet worden opgehaald.

Ook vandaag zijn we weer bijtijds bij de afsluitende lunch in het Wapen van Beckum. Daardoor is er nog voldoende tijd over om straks in december de prijzen uit te reiken (van de Rallyhappening zelf en hopelijk van het NK) en daarna huiswaarts te keren, om nog voor het donker weer thuis te zijn.

Fred en ik kijken terug op twee heel mooie en uitdagende dagen. Wij hebben er enorm van genoten en veel plezier beleefd aan de door Martin bedachte route en de daarbij horende valstrikken. Wij zijn weliswaar niet foutloos gebleven en we zijn heel benieuwd wie dit in december wel gaat zijn.

Wij hopen van harte dat het coronavirus niet opnieuw vat krijgt op ons leven en dat evenementen niet weer de ijskast in moeten. Op dit moment kunnen we alleen maar hopen dat we ons allemaal aan de regels van de overheid houden én dat het virus daardoor onder controle blijft. En dan zien wij jullie hopelijk massaal aan de start in december.

Hou vol en tot dan!

Jürgen Donders | foto’s: Martin Roosenboom, Fred Hak

Deel dit artikel