KLIP III 2011: De rit rond Rith


Programma: De rit rond Rith

Back to basic, dat wordt KLIP III. Maarten van Lith en Yolanda Zijl van de Safety Fast! Rally Club hebben een fijne rijroute uitgezet door het West-Brabantse land. De start is in Kielegat (Breda). Een kort en eenvoudige bol-pijltraject leidt u naar het rallygebied. Met pijlen en punten kortste route rijdt u vervolgens door de lanen en over de paden naar Torensjouwerslaand, Oekel, Aopenland, Rith en De Gouwe Stad.

Het construeren van de route is eenvoudig en voor de Tourklasse zeer eenvoudig. Geen gepuzzel, de truc zit ‘m in het vinden van de juiste weg. Dit maakt dat KLIP III voor de meer ervaren equipes uit de Tourklasse het moment is om over te stappen naar de Sportklasse. Maar vergis u niet. De Sportklasse wordt regelmatig op het verkeerde been gezet. 

De Tulpenrallye ligt nog vers in het achterhoofd. Lekker doorrijden en weinig puzzelen. Wel secuur meten en goed met elkaar communiceren. Dat kenmerkt ook KLIP III. Met drie tijdcontroles onderweg en korte trajecten wordt de factor tijd ineens belangrijker. Wanneer moet u zich melden? Heeft u nog tijd om de juiste weg te vinden en die letter op te halen?

 


Voorlopig programma zaterdag 24 september:

 

 

 • 10.15 uur: opening documentencontrole en koffie of thee voor de deelnemers. 

 • 10.45 – 11.15 uur: minicursus kaartlezen voor absolute beginners: uitleg over de principes van het kaartlezen en de gebruikte kaartleessystemen. 

 • 11.15 uur: welkomstwoord door de voorzitter en briefing door de uitzetter. 

 • 11.45 uur: gezamenlijk lunchbuffet. 

 • 12.31 uur: start eerste equipe. 

 • ± 15.00 uur: geplande finish eerste equipe. 

 • 16.30 uur: uitleg van KLIP III en aansluitend prijsuitreiking.


Verslag: KLIP III is zeer goed beoordeeld door deelnemers, uitzetters en organisatie

Deelnemers vonden KLIP III van uitzetters Maarten van Lith en Yolanda Zijl een zeer goede oefenrally. Tourklassers beoordeelden deze KLIP met het cijfer 8,7 (scores tussen 6,5 en 10) en Sportklassers met 8,0 (tussen 7 en 9,5). Complimenten dus voor uitzetters en organisatie. 

Er waren natuurlijk ook kritische opmerkingen, zoals over het als krap ervaren tijdschema in de Sportklasse. Maarten van Lith reageert:

  Een deel van de sportklasse gaf aan dat het tijdschema te krap was. Goed. Dat was exact onze bedoeling. Fout rijden of twijfelen diende te worden bestraft met tijdstraffen. Hiermee wordt er onderscheid gemaakt in de uitslag. De constructies waren eenvoudig en de kaart versus werkelijkheid lastig. Snel de goede kiezen wordt dus beloond door het halen van de tijd.

Eigenlijk vond Maarten zelfs dat Yolanda en hij de Tourklassers iets te veel tijd hadden gegeven! Tijdgebrek wijst volgens hem niet op onkunde en is er niet om te pesten, maar om onderscheid te maken.

De variatie in kaartleessystemen is door de deelnemers als “goed” beoordeeld. Dat is op het eerste zicht opmerkelijk, omdat er eigenlijk in het systeem zelf geen variatie was. Maarten van Lith merkt daar over op:

  Ik denk dat de variatie als goed is beoordeeld omdat er een aardige diversiteit was tussen “wat staat er op kaart” en “hoe ziet de werkelijkheid er uit”. Binnen één systeem kun je dus voldoende afwisselen. Op kaart lijkt alles redelijk hetzelfde maar in het veld voelt het telkens weer anders.

Net als de deelnemers waren de uitzetters en organisatoren zeer te spreken over deze KLIP III. De organisatie spreekt dank uit naar de uitzetters en de vrijwilligers (op de controleposten konden KLIP III-deelnemers DHRC-leden als marshall aantreffen die ook af en toe als deelnemer meedoen in onze oefenritten!).