Verslag Omloop van Brabant: Karren in ons Dafje over onverharde paden

📁 Rallynieuws 🕔15.juli 2016
Verslag Omloop van Brabant: Karren in ons Dafje over onverharde paden

Ingeschreven voor deze nieuwe uitdaging van je hobby. Een marathon langs de grens van onze geliefde provincie Brabant, gestoeld op de prachtige Brabant Grensrit uit de jaren ’50 en ’60 met één discipline: Grensbenadering. Nog verreden door onze vaders, zoals Ronald Jans met passie en op emotionele wijze wist te vertellen! Dat wordt niks dachten wij, te weinig bikkels die dit avontuur aangaan. Nooit gedacht dat met 20 teams deze rally toch verreden werd en daar hebben we absoluut geen spijt van gekregen!

Klokslag 22.00 uur vrijdagavond Ingesnoerd in de gordels, de start in Rosmalen. Navigator Gijs had gezorgd voor heel veel Red Bull, druivensuiker en tumtummetjes. Jos Jurriëns wist ons te vertellen dat alles goed te rijden was met misschien 10% onverhard, maar wel lang, heeeeel lang! Nou is het natuurlijk gauw “ lang” voor Jos, maar het onverhard heeft hij waarschijnlijk in een comfortabele limousine gecontroleerd en niet in een Mini of Daf uit de jaren ‘60!OvB2

Vanaf Rosmalen ging het rechtsom langs de Maas richting Boxmeer en via Venlo langs de Brabantse grens naar Weert. Het eerste stuk ging prima, goed uitgezet en prima uit te rijden. Gijs, mijn kaartlezer, pakt deze rally goed op. Gijs is gewoon pienter, begrijpt het spelletje en had er zin! Slaap? Geen spoor! Gewoon karren in ons Dafje over onverharde paden, veel blubber maar niet onberijdbaar. En anders was er wel een geasfalteerd fietspad langs het onverharde. Om de drie uur hebben wij van plaats gewisseld en dat was voor ons een prima oplossing! Alleen de gemiddelde tijd was voor ons niet te halen en we waren niet de enigen!

De wedstrijdleiding greep in en verkortte de rally, zodat de rally binnen de 20 uren verreden kon worden. ’s Morgens vroeg bij het ochtendgloren, op de grens met België bij Valkenswaard, werd de rally opnieuw opgepakt. Via een prachtige route door en langs dorpen en gehuchten, waar ik nog nooit vaIMG_3264n gehoord had en onder invloed van Red Bull vervolgden wij onze weg. Paar maal ruilen van rijder/navigator deed ons goed, maar het werd zwaarder en we waren pas in de buurt van Bergen op Zoom, toen het noodlot toesloeg. Een zandweg met gaten overdwars waar je onderweg je bril verliest, het dashboardkastje opklapt en alle pennen en hulpmiddelen door de auto vliegen, kom ik op het idee rechts het bermpje “te pakken”. Maar het bermpje was er niet en ons rallyautootje verdween in de greppel! Maar… ik heb het al eerder gezegd, Gijs is weer slim en begon meteen loonwerkers in de omgeving te bellen en in 10 minuten stonden we weer op het pad. Eruit getrokken door een hele grote tractor en de TC gehaald!

Begin van de middag begonnen de uren toch wel te tellen tijdens deze eerste editie van de Omloop van Brabant! Om 18.00 arriveerden wij weer in Rosmalen. Het was gelukt! De eerste editie van deze prachtige rally uit te rijden en we hebben echt “geweldigenoten”. De pauzes waren eenvoudig maar goed verzorgd, zoals het heurt bij deze Omloop. Chapeau voor ieder die dit mogelijk heeft gemaakt en Gijs, mijn rallymaat. Zeker voor herhaling vatbaar.

Johan Tak

Deel dit artikel

Vergelijkbare berichten