16e Classic Gelderlandrit 2011


Uitslag

Sport
1.Oscar Uhlhorn - Rutger Kwant0 pt.
2.Rolf Bloem - Bart den Hartog0 pt.
3.Jean-Paul van den Bliek - Jaap Verplanken0 pt.
Tour
1.Martijn Dekker - Pieter Dekker0 pt.
2.Cor van der Zijden - Wim van der Zijden0 pt.
3.Henk Rothengatter - Paul Rothengatter0 pt.

Verslag: 16e Classic Gelderlandrit, 4 juni 2011.

Verslag Gelderlandrit 2011 

 

In 1999 was de Gelderlandrit de eerste klassiekerrally die ik samen met mijn vrouw Gea als navigatrice reed. Pas enkele dagen tevoren kregen we een verlossend telefoontje van organisator Peter Staal dat we van de reservelijst waren gepromoveerd tot deelnemer. Een jaar eerder waren we begonnen met het rijden van de kaartleesritten bij de AMAC. Langzamerhand kregen we door hoe het spelletje in elkaar zat. Die eerste keer in 1999 wisten we zelfs tot onze verrassing de Toerklasse te winnen!
Daarna hebben we nog verschillende keren deelgenomen met onze Triumph Vitesse, uiteraard nu in de Sportklasse. Vorig jaar wisten we het daar nog tot een zeer tevredenstellende 5e plaats te brengen. Maar Gea wil voorlopig haar vrije tijd op andere manieren besteden, dus moest ik voor de Gelderlandrit een andere oplossing vinden om deel te nemen. Aangezien ik de laatste jaren geregeld met veel plezier navigeer bij Oscar Uhlhorn lag het voor de hand om dat hier ook te doen.
Voor het eerst de Gelderlandrit navigeren, dat leek mij wel een spannende uitdaging! Want dit evenement staat toch wel bekend als één van de pittigere op de rittenkalender.

Aanvankelijk vonden we de gekozen datum wat ongelukkig, aangezien 4 juni dit jaar in het Hemelvaartweekend viel. Bij uitstek een weekend om bijvoorbeeld op pad te gaan met de kinderen en nu eens niet te gaan spelen met de rallykameraden … Maar waar een wil is, is een weg en met mooi weer in het verschiet werd een fraai plaatsje op camping IJsselstrand betrokken. Op loopafstand van de kersvers nieuwe startlocatie de IJsselhoeve bij Doesburg. Twee vliegen in één klap. Kan het mooier?

Zo stapte ik op de bewuste zonovergoten zaterdagochtend vanuit de tent, met de navigatiespulletjes onder de arm, naar de IJsselhoeve. Omdat Oscar en ik een laag startnummer hadden (nummer 5) was het toen nog rustig, maar dat zou vanzelf overgaan met ca. 160 deelnemende equipes. In de IJsselhoeve wachtte ons een prima ontvangst met fijne koffie en een keuze aan vaste versnaperingen erbij! Zo babbelend met diverse bekenden komt de starttijd dan rap naderbij.
Wel jammer dat de nieuwe Monit tripteller nog op half 7 hangt in de stoere rode Triumph TR 6. En dat Arthur Denzler, die een nieuw steuntje hiervoor had gemaakt, wat vertraging heeft. Zo hadden wij om 9.05 een wat valse start terwijl we onder de startboog nog stonden te sleutelen om het tellerwerk op zijn plek te krijgen! Niet echt bevorderlijk voor de concentratie …

 

De winnaars van de Classic Gelderlandrit 2011, Oscar Uhlhorn en Rutger Kwant (Triumph TR6, 1971).

Toch maar vol goede moed al grensbenaderend op pad. Een niet al te moeilijke begin, maar waarschijnlijk door de rommelige start zijn we niet 100% scherp en hebben we een simpele langsrijder (letter C) ten zuiden van Steenderen niet gezien! Gelukkig hadden we de kaartmanipulaties en andere trucs van uitzetter Peter Staal allemaal wel in de gaten. Deze had heel kunstig verschillende wegaansluitingen op de kaarten zitten veranderen, wat voortdurende oplettendheid vereiste. En door het warme weer viel dat nog niet mee! Door de droogte van de afgelopen tijd waren de zandwegen in de route buitengewoon stoffig, waardoor het zeer terecht was dat ons hier een snelheidsbeperking was opgelegd om overlast voor omwonenden te verminderen. Nu waren enkele paden wel zo vreselijk hobbelig dat je hier met een lage klassieker ook niet hard zou willen rijden … We hebben bospaadjes gereden waarvan je het bestaan en de berijdbaarheid in het normale voorbijgaan nooit had kunnen vermoeden!

Door de warmte (het liep intussen richting de 30 graden) en de voortdurende concentratie stapte ik bij de lunchlocatie nabij Barchem enigszins versuft uit de auto. Even in alle rust in de schaduw bijkomen met een smakelijke lunch en een bak koffie! Op het terras van restaurant Bonaparte waren intussen genoeg positieve geluiden te horen. Men was weer vol lof over de kwaliteit van het evenement, al werd het de deelnemers zeker niet makkelijk gemaakt. De rit zat vol met uitdagingen, maar daar komen we ook voor!
En dus gingen we met hernieuwde energie onderweg naar nieuwe uitdagingen en avonturen in het Gelderse landschap. En die waren er in de middag ook voldoende. De juiste oplossing om alweer een verlegde wegaansluiting correct op te pikken zag ik aan de late kant, waardoor we veel extra kilometers maakten en net een minuut te laat inklokten bij een tijdcontrole. Jammer, maar tot onze verbazing zouden de 10 strafpunten hiervoor de enige voor het middaggedeelte blijken, want verder hadden we foutloos gereden. Dat had ik van tevoren niet durven bedenken!

Zo was het aan het eind van de rit nog knap spannend hoe iedereen het er vanaf gebracht had.
Hoe had de concurrentie het gedaan? Tijdens een smakelijk en verrassend multicultureel meerkeuze buffet werd uiteindelijk alle twijfel weggenomen door de organisatie.
De equipe Uhlhorn/Kwant werd uitgeroepen tot algemeen winnaar van de Gelderlandrit 2011!
Wij voelen ons niet minder dan vereerd om in een dergelijk gezelschap de eerste plaats te mogen behalen. Maar met een evenement als dit denk ik dat iedereen een prachtige dag rallyrijden heeft gehad, prijs of geen prijs.
Dank dus aan de organiserende Stichting Gelders Rally Team, de AMAC officials, sponsoren en iedereen die verder nog zijn of haar steentje heeft bijgedragen. Zij hebben opnieuw een geweldig evenement van hoog niveau neergezet. Graag zijn we een volgende keer weer van de partij!
En dank aan Oscar, voor opnieuw de prima samenwerking en een prettige rit in een fijne Triumph.

Rutger Kwant

Classic Gelderlandrit blijft één van de lastigste en gezelligste
Uitzetter Peter Staal stond dit jaar voor de uitdaging de topnavigatoren tot fouten te verleiden en zo een klassement te krijgen. De equipe Oscar Uhlhorn/Rutger Kwant miste maar één controle en won zaterdag 4 juni in de Sportklasse. De equipes Rolf Bloem/Bart den Hartog, Jean-Paul van den Bliek/Jaap Verplanken en Kor Bakker/Peter Rovers maakten allen twee fouten. Knap, in een rally die naviagatie-technisch als een van de lastigste geldt.
De SGRT kan kan terugzien op een geslaagd evenement met een professionele organisatie en tevreden deelnemers.
In de Toerklasse wonnen Martijn en Pieter Dekker voor Cor en Wim van der Zijden en Henk en Paul Rothengatter. Ook daar waren de verschillen klein, maar er waren geen RC-tijden nodig om ex-aequo klasseringen uit elkaar te trekken.
In de Vintage-klassen ging de Sporting Trophy naar Emile en Maresa Huisman en de Tourist Trophy naar Serge Poppes en René van Eymeren.

De top-vijf van de Sportklasse:
1. Oscar Uhlhorn, Rutger Kwant
2. Rolf Bloem, Bart den Hartog
3. Jean-Paul van den Bliek, Jaap Verplanken
4. Kor Bakker, Peter Rovers
5. Paul Zweers, Carl Verboom

De top-vijf van de Toerklasse:
1. Martijn Dekker, Pieter Dekker
2. Cor van der Zijden, Wim van der Zijden
3. Henk Rothengatter, Paul Rothengatter
4. Jerry Perquin, Anita Perquin
5. Peter Römer, Brigit Römer

Zie www.gelderlandrit.nl voor de volledige uitslag.

Bekijk Dick Groen’s website www.autopics.nl met veel foto’s.
Hier Michiel en Max Capelle, Austin Healey 3000 Mk I, 1960.
Max navigeerde zijn eerste rally meteen in de Sportklasse!