Ik controleerde KLIP I: Rondje Achterhoek

📁 DHRC 🕔05.februari 2020
Ik controleerde KLIP I: Rondje Achterhoek

Degenen die de Rallyhappening van afgelopen december hebben gemist en graag mee hadden willen doen krijgen een herkansing. Uitzetter Martin Roosenboom gaat KLIP I 2020 uitzetten… eeh… hij is al uitgezet. Wij: Jacques Limpens (ritmeester), Maarten Peters (docent kaartleescursus) Martin en ik hebben deze rit nagereden.

Op een regenachtige winterdag komen we in herberg Het Onland bijeen. Een karakteristieke Achterhoekse uitspanning. Deze keer controleren we met vier personen in de moderne Audi van Martin Roosenboom. Maarten Peters was erbij om Rallycheck in levende lijve mee te maken, zodat hij hierop kan inspelen bij de minikaartleescursus. Bovendien is hij hoofd rekenkamer. Werken met Rallycheck is organisatorisch anders dan in een reguliere rekenkamer. Veel moet aangepast worden zoals de controle-/tijdkaart. Deze krijg je nog steeds mee, maar de routecontroles worden via Rallycheck verwerkt. Je kunt de meeste controles nog wel of niet accepteren, want er kunnen, net zoals bij fysieke bordjes, foutcontroles staat! Het gebruik van Rallycheck heeft veel voordelen, ook voor de deelnemer. Het belangrijkste is wel dat de ervaring exact hetzelfde is als met fysieke bordjes. Maar langsrijders missen is er niet meer bij. Je krijgt je eigen controlekaart direct na je finish in een e-mail verstuurd, met daarin ook de gemeten snelheid bij de snelheidscontrole. Na de finish krijg je de route die jij gereden hebt, de moederkaart en uitleg, digitaal meegestuurd. Dan kun je thuis lekker op je pc uitpluizen wat het had moeten zijn en waar je de fout in bent gegaan.

De route door de Achterhoek is heel mooi. We gaan richting Varsseveld en Gaanderen. Er zit een mooie regelmatigheidsproef in met een zelfstart en een bemande geheime tijdcontrole. Hoewel de app daar wel de mogelijkheid voor heeft, houdt het DHRC-bestuur voorlopig vast aan bemande (geheime) tijdcontroles onderweg.
Het is een typische rit van Martin Roosenboom: als je zijn rally’s ( Alzheimer Rally, Classic 500 Challenge en de afgelopen Rallyhappening) kent, dan weet je waar de valkuilen zitten. Voor de Expertklasse betekent dat in ieder geval extra oplettend zijn of de wegen nog wel kloppen met de werkelijkheid.

Voor de start van de KLIP zal Robert Mous nog een korte uitleg over Rallycheck geven. Ook Maarten Peters zal bij de minikaartleescursus van de KLIP aandacht aan Rallycheck geven.

Doe mee aan deze erg leuke rit in de Achterhoek. Je leert er veel van, juist ook met de Rallycheck-app. Ik verwacht dat dit de toekomst zal worden. Alle KLIP’s zullen ermee gaan werken, en bij goede ervaringen ook de Rallyhappening. Het zal komend jaar voor iedereen nog wel wennen zijn, ook voor de uitzetters en voor isource (de app-ontwikkelaar). Maar het plezier in kaartlezen met onze klassieker staat bij de DHRC bovenaan.

Jos Jurriëns, assistent ritmeester DHRC

Deel dit artikel