Giel en Arjan van der Palen winnen opnieuw de SLS Classic

0 reacties 📁 Rallynieuws 🕔01.september 2015
Giel en Arjan van der Palen winnen opnieuw de SLS Classic

De 52e SLS behoort weer tot de historie. Een fantastische belevenis, die een prominente plaats verdient in de geschiedenisboeken. Nóg lastiger dan vorig jaar en daarom een geweldige uitdaging voor bestuurder en navigator.

Vooraf

Spa, begin van de avond voor de start. Radisson Blu is overgenomen door organisatie en deelnemers van de SLS Classic. Een gezellig weerzien, het is tenslotte al weer anderhalve week geleden dat we elkaar getroffen hebben bij het Louwman Museum! Eigenlijk staat iedereen te trappelen om van start te gaan. Ikzelf zou bijvoorbeeld niet vies zijn van een proloog in de vorm van een korte avondetappe rond Spa. Maar een wat meer relaxt begin is ook nooit weg. De briefing bijvoorbeeld. Als ik daar zo hoor welk werk Bart, Peter, Tjen, Vivian, Joep, Yolanda, Cees, Tilleke, Hans en hun hele crew hebben verzet, kan het alleen maar vier dagen genieten worden.

Dag 1: Spa – Luxemburg

Bij ons ging het best lekker, en we hebben genoten van de eerste dag. Wat een fantastische route en doordachte trucs in de verschillende trajecten! Dank, Bart! Je moest echt constant alert blijven, en jammer van de regen, maar het was – met natuurlijk wel een paar foutjes – goed te doen. Als de overige drie dagen ook van dit kaliber zijn, maakt de SLS een heel grote kans op de officieuze titel “Beste Rally van het Jaar.”

Ik ben benieuwd of we de dag van morgen ook zo goed doorkomen. Andere uitzetter, andere kansen. Maar ik ben er van overtuigd dat ook Peter ons iets moois voorschotelt. En hij zal, nu hij vandaag weer een jaartje ouder is geworden (proficiat!), toch ook wel wat milder geworden zijn?

Dag 2: Luxemburg – Charleroi

Het was me het dagje wel, zeg. De uitslagen na de ochtendetappe gaven dat al aan. De beteren in de Expertklasse kwamen er nog genadig vanaf, maar als je de uitslagen van Sport- en Tourklasse bekeek, zag je al dat het pittig geweest was. En dan moest het middagtraject nog komen. Terwijl het gros van de deelnemers op het terras van van der Valk van het avondzonnetje kon genieten, vervloekten de Experts juist diezelfde avondzon. In het begin van hun avondtraject nam die juist heel veel zicht weg. Niet dat het makkelijker werd toen de duisternis inviel. Want op de Michelinkaarten was het wel bijzonder moeilijk oriënteren. We zijn het er nu met zijn allen over eens dat daar echt geen hout van klopt. Afstanden, bochten op de juiste plaats? Vergeet het maar! Aan de andere kant maakt dat het wel weer heel erg leuk en levert het een bijdrage aan de onderlinge competitie.

Dag 3: Charleroi – Antwerpen

Toen ik vanochtend opstond, was het nog donker. Maar met een strakke hemel, zonder een enkel wolkje. Dat beloofde wat voor vandaag, zon en warmte. Vanaf de start in Charleroi tot de finish in Antwerpen. Een heerlijke dag, zowel qua weer als qua route. De enige die dan nog roet in het eten kan gooien ben je eigenlijk zelf. Door een verkeerde route te construeren, door te laat bij een TC te komen of door een beginnersfout te maken. Onderweg hebben we ook kinderen met gele veiligheidshesjes en SLS-zonnebrillen langs de weg gezien, die de deelnemers vriendelijk tot rustig rijden maanden. Het waren lokale, door Bart opgetrommelde marshalls. Op dat stukje was rustig rijden geboden en Bart had bij het langsrijden aan hen gevraagd of ze het leuk zouden vinden daar een rol in te spelen. Met als beloning de fel begeerde gele zonnebril.

Op het terras van Scandic Antwerpen was het een meer dan gezellige boel. Napraten in een gemoedelijke sfeer, de laatste dag voorbeschouwen. Uitleg vragen aan de organisatie, die als altijd niet boven, maar tussen de deelnemers staat. Ook dat is warmte. Namelijk die van de SLS.

Dag 4: Antwerpen – Scheveningen

Peter Rovers had het voor de start al aangekondigd: het uiteindelijke klassement wordt gemaakt op de laatste dag. En hij kreeg gelijk. Denk niet dat het een Kaffeefahrt werd van Antwerpen naar Scheveningen; het werd zelfs de dag waarop je de meeste controles kon halen! En dus ook kon missen, met alle gevolgen van dien. In het Antwerpse havengebied vielen de eerste strafpunten van de dag al. En op ieder Zeeuws en Zuid-Hollands eiland kreeg je ruim de gelegenheid er daar nog wat aan toe te voegen. Speciaal voor de Expertklasse kwam er, bijna op het eind, nog een verrassingsregularity, nota bene op een andere kaart dan degene die je net met veel moeite had ingetekend.

Op het finishpodium in Scheveningen voelt eigenlijk iedereen zich een klein beetje winnaar. De echte winnaars zijn natuurlijk Giel en Arjan van der Palen in de Expertklasse, Ben Vermeer en Peter Spruijt in de Sportklasse en Damiano D’Alba en Bram Janson in de Tourklasse. Klasse mannen, gefeliciteerd!

Image10
Dan is er nog een winnaar die we zeker niet moeten vergeten: de complete organisatie van de SLS Classic. Dat bleek wel uit de reacties van ongeveer alle deelnemers (bij elkaar toch 250 individuen). Ik heb er aardig wat gesproken, en geen onvertogen woord op kunnen tekenen. Meest gehoorde commentaar: “Je kunt echt merken dat de hele crew de rally met enorm veel enthousiasme en liefde organiseert. Zowel bestuur, uitzetters en iedereen in het veld.” En zo is het!

Dank dus aan het hele team en graag tot volgend jaar!

Fred Hak | Foto’s: Bloemendal Fotografie

Veel meer SLS-foto’s vind je op https://www.flickr.com/photos/bloemendal-fotografie/albums

 

Deel dit artikel

Geen reacties

Nog geen reacties!

Er zijn op dit moment nog geen reacties op dit bericht. Bent u de eerste?

Reageer op dit bericht

<

*