Geen stemadvies, wel iets om over na te denken…

📁 Overig nieuws 🕔15.maart 2021
Geen stemadvies, wel iets om over na te denken…

Hij was al vaker in het nieuws, onder ander in het AD, in Octane en bij de KNAC: Laurens van Doeveren. Hij is kandidaat voor een zetel in de Tweede Kamer. De DHRC vindt het niet op zijn weg liggen een stemadvies uit te brengen; u bepaalt woensdag zelf wat voor u het zwaarst weegt bij de verkiezingen. Speciaal voor de DHRC schreef Van Doeveren onderstaande column, in ieder geval iets om over na te denken als u woensdag een vakje rood kleurt…

Met gezond verstand voor behoud van ons erfgoed

Al op de basisschool las ik verschillende autobladen die bij ons door de bus vielen. Gelukkig deelde mijn vader en ik de passie voor auto’s zowel nieuwe modellen als klassiekers. Meestal keek ik eerst naar de plaatjes en vervolgens naar de verhalen over de meest bijzondere klassiekers om uit te pluizen. Drie jaar geleden reed ik zelf mee op een rally van de DHRC, een ‘ABCtje’ rondom Hollands Kroon. Ik reed mee in een zilvergrijze Peugeot 504 cabrio uit 1969 en gelukkig kon het dakje naar beneden op die dag. Ontzettend gezellig om met een grote groep autoliefhebbers een ronde te rijden! Geruststellend ook om te weten dat er aan mij geen groot navigator verloren is gegaan. Eigenlijk genoot ik meer van de klassiekers en het rijden zelf dan van de wedstrijd. We misten redelijk wat controles en ook op snelheid kwamen de nodige strafpunten binnen. Je denkt tijdens de rit dat je best aardig hebt gereden om vervolgens te zien dat je toch niet in het linker rijtje staat. Uit nadere studie bleek dat we toch redelijk wat posts hadden gemist, maar dat mocht de pret niet drukken. Voor mij was de middag geslaagd.  

Als trotse autobezitter doe ik mee aan de Tweede Kamer verkiezingen in maart. Als het vaccin breed verspreid is, gaan we weer meer bewegen. Een ding staat als een paal boven water; de auto is en blijft daarmee het belangrijkste vervoersmiddel voor miljoenen automobilisten die elke dag de weg op willen. We zijn door de grens van 9 miljoen automobilisten heen in ons kleine landje met ruim 100.000 autoliefhebbers met een klassieker. Bijna 80% van alle afgelegde kilometers in Nederland is met onze heilige koe. De keuze voor comfort, snelheid, plezier en flexibiliteit zijn daarbij leidend. Met nieuwe auto’s, youngtimers of af en toe met een klassieker. Ook de eerste autorally’s staan al weer gepland vanaf het najaar. Rechtsom of linksom komt de komende vier jaar ook herziening van de ingewikkelde autobelastingen op de politieke agenda. Ik vind dat dit niet mag leiden tot hogere autobelastingen.

In ons kikkerlandje belasten we met elkaar zowel het gebruik, de aanschaf als het bezit van onze auto. En dan betaalt de automobilist nog ‘opcenten’, een soort toeslag aan je provincie zodat daarmee de provinciale begroting kan worden ronggemaakt. Waarom alleen de autobezitter direct meebetaalt aan fietspaden, subsidies of je provinciebestuur is mij een compleet raadsel. Je betaalt nu gauw vier keer belasting. En nu, met de verkiezingen in zicht, pleiten diverse partijen alweer voor een spitsheffing of rekeningrijden. Gaan we die auto echt een vijfde keer belasten? Dat vraag ik mij af. Wat mij betreft niet; betalen naar gebruik klinkt goed, maar wel alleen als de motorrijtuigenbelasting en BPM vervalt. Met ruim 20 miljard aan autobelastingen leveren automobilisten meer dan hun ‘fair share’ aan de schatkist. De heilige koe lijkt steeds meer op een overheidsmelkkoe.

Het extra belasten van klassiekers of youngtimers is daarbij onzinnig. Liefhebbers rijden meestal relatief weinig kilometers voor de lol in cultureel erfgoed waar het milieu weinig schade van ondervindt. Het verder afbouwen van de ‘oldtimerregeling’ is daarom ook onredelijk. Dat pest je alleen mensen voor het hebben van een passie. Ook weet ik dat veel liefhebbers al kijken naar schonere benzine voor de toekomst van hun klassieker. Kortom, we kunnen symboolpolitiek met toeters, bellen of overdreven milieuzones vergeten.

Daar wil ik mij sterk voor maken. Met gezond verstand die klassieker besturen! Voor alle autoliefhebbers, in welke auto dan ook. Hier moeten we geen ‘posts’ missen!

 

Deel dit artikel