Cursus kaartlezen voor beginners I

IVAOp zaterdag 14 februari 2015  en zaterdag 14 maart 2015 organiseert de DHRC twee identieke cursussen ‘kaartlezen voor beginners’.

De cursussen  zijn toegankelijk voor leden en niet-leden van de DHRC, alsmede KNAC-leden en hun introducés.  Het bezit van een klassieke auto is voor de cursus geen noodzaak.

Hoewel de cursussen zich voornamelijk richten op beginnende navigatoren, is deze ook voor bestuurders zeer zeker de moeite waard. Als de bestuurder weet welke uitdagingen de navigator voorgeschoteld krijgt, kan hij optimaal inspelen op de navigator.

De uitleg van een aantal veelgebruikte kaartleessystemen staat dan ook centraal in de cursus. Daarnaast veel over het kaartlezen in het algemeen, de auto en toebehoren, de navigatieapparatuur et cetera.

Niet alleen de cursus zelf is interessant, ’s morgens zal ook de Handashop, specialist in rally- en kaartleesapparatuur, aanwezig zijn. Voorts neemt een aantal bestuursleden van de DHRC hun rallyauto mee, zodat u kunt zien hoe zo’n wagen eruit ziet. In de middagpauze krijgt u een uitstekende lunch aangeboden en na afloop van de cursus kunt u met de cursusleider, DHRC-bestuursleden, een afgevaardigde van de Koninklijke Nederlandse Automobiel Club en uiteraard met elkaar, napraten onder het genot van een drankje en hapje.

Voor beide cursussen zijn wij te gast bij het IVA Driebergen, een HBO voor commerciële beroepen in de autobranche.

De volgende onderwerpen komen aan bod:

  • De voorbereiding op een rally
  • De afstandsmeetapparatuur in de auto
  • Het benodigde kaartleesgereedschap
  • Samenwerking bestuurder/navigator tijdens de rally
  • Legenda en kaartleestekens
  • Diverse veelgebruikte kaartleessystemen
  • Het ‘rijden’ van een zogenoemde droogrit met uitleg achteraf.

De cursussen  zullen worden geleid door de winnaar van het Nederlands Kampioenschap Historische Rally’s 2009 bij de navigatoren in de Sportklasse Joep Wanders, tevens organisator en uitzetter van de ABC-rally en uitzetter van de Tulpenrallye 2012 en 2013, in samenwerking met DHRC-bestuurslid Joan van de Lustgraaf.

Wanneer u zich aanmeldt via nevenstaande knop kunt u direct betalen via iDEAL. Eventueel kunt u het bedrag overmaken op bankrekeningnummer NL31ABNA0529697505, ten name van de DHRC. Dit bedrag is inclusief de drankjes en de lunch.

KNAC-leden kunnen zich rechtstreeks bij de KNAC aanmelden.


Programma:

10.00 – 11.00 uur            Ontvangst met koffie. Handashop, KNAC-stand en rallyauto’s aanwezig

11.00 – 12.15 uur           Welkomstwoord van de voorzitter en eerste deel cursus: samenspel equipe, attributen voor de auto en het navigeren, reglementen, route intekenen, routecontroles, tijdcontroles et cetera

12.15 – 13.00 uur               Lunchbuffet

13.00 – 15.00 uur       Tweede deel; uitleg diverse soorten kaartleessystemen en de ‘trucs’ van de uitzetter; vragenkwartiertje

15.00 – 15.15 uur             Pauze en drankje

15.15 – 16.15 uur          Derde deel; individueel ‘rijden’ droogrit waarin de besproken systemen zijn opgenomen; schriftelijke en mondelinge uitleg van de droogrit

16.15 uur                             Afsluiting cursus met een drankje